EYT Federasyonu İstanbul’da emekli maaşlarının düşüklüğünü protesto etti
Emeklilikte Yaşlı ( Eyt) Federasyon, EYT ile ilgili bazı sorunların çözülmediğini ve emekli maaşlarının düşük olduğunu söyledi. İstanbulEYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, “Sosyal güvenlik sisteminin mağdur ettiği tüm yasalar değişene kadar buradayız, her yerdeyiz” dedi.
EYT Federasyonu, emekli aylıklarının düşük gelmesi, sigorta primlerinden kaynaklanan mağduriyetler ve halen ödenmeyen emekli maaşlarına tepki için bugün Kadıköy’de bir eylem düzenledi. Eyleme, GÜZEL Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, DEVA Partisi İstanbul İl Başkanı Ali Hakan Ağaoğlu, Zafer Partisi Genel Lider Başdanışmanı Mehmet Akif Cenkçi ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.
“YANLIŞ POLİTİKALAR ÜZERİNDEN FATURALANMASINI REDDEDERİZ: Bizler yıllarca vatanına şeref ve gururla hizmet etmiş, vatandaşlık görevlerini yerine getirmiş, vergi ve primlerini peşin ödemiş emekçiler, emekçiler ve emeklileriz. Hem bu fiyatları hem de 16 milyona yakın emeklinin yüksek enflasyon karşısında alım gücünün kalmadığı zamları ve yanlış yönetilen politikaların bize fatura edilmesini reddediyoruz. Cari dönemde taban ücretin en düşük memur maaşından aşağı olmaması gerekirken özellikle mutfak ve yemek enflasyonunda en değerli emek sahiplerine içinde bulundukları ağır ekonomik koşullar nedeniyle hak ettikleri değer ve değer verilmektedir. rahat olduklarında, çift dikiş hatta üçlü dikiş dikebilecek konumda olacaklardır. Dileklerimizin yerine getirilmesinden önce yerine getirilmesini talep ediyoruz.
EMEKLİLİKLERDEKİ KİŞİLERİN FİYATLARININ NEDENİ AYLIK BAĞLANTI ORANLARI: Bir ülkenin prestiji, vatandaşlarının refahıyla ölçülür. Bugün ödenen aylıklar asgari ücretin bile altında ödenerek emekli maaşı olmaktan çıkmış, sosyal yardıma dönüşmüştür. Çalıştıkça azalan emekli maaşları değil; Çalıştıkları ve primleri ödendiği sürece yüksek emekli maaşı alacakları sisteme geçiş yapılmalıdır. Günümüzde emekli maaşlarında yaşanan sefalet fiyatlarının en önemli sebebi emekli maaşı oranlarının düşük olmasıdır. EYT mağduriyeti 8 Eylül 1999’da yasalaşan ve geriye doğru işleyen 4447 sayılı Kanunla başladı. Emekliliğin iki kuralı olan hizmet yılı ve prim gününe üçüncü kural olan yaş sınırını ekleyerek 2-17 yaş ortasında mağdur olduk.
VERİLEN SÖZLER TUTARLI DEĞİLDİR: Yıllar sonra tozlu raflardan analiz masasına alınan EYT sorunu, kamuoyuna duyurulduğu üzere bir yılı aşkın süredir kökten çözümlenemedi. Verilen sözler tutulmadı. Uzun bir işsizlik sürecinden sonra emeklilik dilekçesini verenler aylarca nasıl geçimini sağlıyor? Primi olmayıp da bankalardan borçlanarak ve SGK’dan borçlanarak primlerini tamamlayanlar kredi borçlarını nasıl öderler? Ödeyemiyorlar.
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ TÜM YASA DEĞİŞİKLİĞİNİ MAĞDUR EDENE KADAR BURDAYIZ: Normalde ayda 40 ila 50 bin emekli maaşı başvurusunu onaylayan kurum, çıkacak yasa sonrası yapılacak başvurularda ne gibi önlemler aldı? Yapmadı. Bu kutsal emeği verirken eğilmeden, bükülmeden dava konusuna başını koyan EYT Federasyonu olarak, sosyal güvenlik sisteminin mağdur ettiği tüm kanunlar değişene kadar buradayız, her yerdeyiz.”